Samenvatting reis Kenia 2015

SAMENVATTING REIS 2015

In al de gevallen was deze reis geheel anders te noemen,als voorafgaande reizen.

Het begon eigenlijk al thuis met de canceling van de vlucht door JET-AIR via Brussel[ door mezelf nog na moeten vragen] hoorde geruchten daarover.Door de terreuraanslagen en misschien ook door de EBOLA durfde deze maatschappij het niet aan om te vliegen naar MOMBASA.

 

GELUKKIG……KLM had wereld deal weken ,dus konden we dan toch voordelig tickets boeken.

P1040730

De reis zelf bracht ook al problemen met zich mee,doordat de dag dat we afreisden ,er een harde wind woei,we moesten wachten op passagiers die verlaat waren [ via een andere vlucht] Daardoor vertrokken we 1 uur later als gepland,met als gevolg,dat we de aansluiting in NAIROBI naar MOMBASA misten.
P1030984

Gelukkig was er een heel behulpzame purser die het voor elkaar kreeg ,dat we maar 1 uurtje hebben vertraagd en toch konden door vliegen met JAMBOJET.com .naar MOMBASA

Daarna verliep alles soepel,wel werden we gescand op Mombasa airport of er geen koorts aanwezig was [ wrss.ivm EBOLA]  Gelukkig voor mij ,alles oke,omdat ik de week voor vertrek met een lichte voorhoofdsholte ontsteking  thuis had gezeten.

Daan “onze” vaste taxi chauffeur stond nog geduldig te wachten.

Dan volgt de rit naar UKUNDA ,ferry over en de gebruikelijke ,eerste boodschappen alvast doen,sim-kaart voor de telefoon en KSH halen bij de Bank [de Barclays ]

We mochten voor een mooi prijsje op het Plot van Nederlandse mensen een klein mnd. vertoeven. Een leuk AFRIKAANS huisje stond ter beschikking,toch met de westerse luxe ,waaronder een gewoon toilet/goede warme stromende douche[ na 1 week]  en een goede keukenvoorziening,zodat ik dagelijks m,n /ons eigen potje kon koken.

P1040868

De eerste week bestond uit meteen aanpakken ,wat urgent was,zo wie zo fietsen huren ,anders is het niet te doen om dagelijks hele afstanden te leggen ,met name ook in de Bush.Matrassen worden gekocht,voor NOAH/en de ouders van MONCAH. Erg noodzakelijk omdat het zo vuil was geworden ,doordat hij het afgelopen jaar frequent ziek is geweest [ veelal diarree met bloed/darmproblematiek ect ect.]

P1040791

Helaas waren deze fietsen van zo,n belabberde kwaliteit dat het meer vermoeiend was dan gemak ,bedenkend dat MAWENI VILLAGE op steen gebouwd is,hult en bult en zandwegen, en dit jaar erg VEEL STOF.

Spijtig genoeg worden we beiden ziek [ m,n man en ik] ben zelf 3x naar een arts mogen gaan ,had bronchitis/een bacteriele infectie en daarbij een heellllll lage temperatuur [ begon met 33.9/34.4/laatste meting 34.7 ,eigenlijk nog veel te laag ,maar deed toch m,n “Ding”

Beiden met een antibiotica kuur opgeknapt en een goede slijmoplosser/hoestdrank.

Spijtig geen fietsgebruik meer ,dit werd ten strengste afgeraden door de Arts vanwege m,n low-temp.   [ en de vreselijke stoffige wegen dit jaar doordat er veel wind was].

Was wel HEEL BLIJ om de kids weer terug te zien ,een jaar is lang,er gebeurd veel,en ik was erg benieuwd hoe het met ieder ging.

P1050719

 

DE SPONSOR KINDEREN

NOAH:   Deze boy heb ik erg veel bezocht en behandeld met LIEFDE uiteraard,massage/de GODDELIJKE boarddruppels 4 /Reiki/medicatie en goede voeding,tevens massage,s van een kundige buurman.

P1040736

We schrokken zeer ,hoe we het mannetje aantroffen ,erg ziek [wederom] en dit scheen het hele jaar al door te zijn geweest,verontrustend soms hoorde ik achteraf.

Vele kleding en artikelen meegebracht voor dit gezin,zelfs een koffer waar ze blij mee waren omdat ze dan de “Spullen”veilig kunnen stellen voor ratten s,nachts.

P1040803

Met de Mama naar de school terug gegaan ,waar NOAH vorig jaar kort mocht verblijven,wonder boven wonder……het geldbedrag kreeg ik bijna volledig terug,NOAH is niet meer in staat naar school te gaan en helaas de andere kids zijn ook te beperkt om speciaal daarvoor een schooltje op te zetten. Dus spijtig genoeg..dit is van de baan ,en niet meer aan de orde.

In de laatste week van ons verblijf ,ben ik met Noah naar het ZIEKENHUIS geweest ,daar hij zo,n pijn had aan z,n rechter heup.

Na vele wachtuurtjes, kwam uit de rontgenfoto naar voren ,dat er een oude breuk zat?

P1050629

Spijtig genoeg zonder behandeling naar huis gestuurd met pijstillers en dure calcium tabletten.

Het kereltje moet veel pijn hebben ondergaan,want we werden van hot naar her gestuurd,uit de rolstoel en in de rolstoel.,en voor elke consult ,moest er eerst betaald worden.JA JA …..er was toch een Mzungu bij [ blank persoon ] Dat proberen ze toch uit.

Nu ligt de R-foto bij Nederlanders die er een bevriende Orthopeed naar wil laten kijken en evt, volgt er een behandeling/opeatie?.

P1040832

Fysiotherapie werd ook aangeraden,helaas was de MAMA daar mee gestopt toen NOAH klein was,om de eenvoudige reden ,dat er geen GELD voorhanden was[ de vader had hun verlaten.],ook dat is nu een hekel punt,deze man vroeg voor 1 consult 2000 KSH en dat 3x per week,dat zijn gewoon westerse prijzen en voor ons op jaarbasis onbetaalbaar spijtig genoeg.  Mag ik hierbij een oproep doen voor sponsoring ,zodat NOAH toch z,n fysio kan krijgen?Wat zeker HARD en URGENT nodig is.Het zal wel een lange adem vragen ,pole pole……DUS PLEASE…….WIE WIL maandelijks geld geven[ met meerdere mensen zouden we kunnen denken aan 5 euro per mnd.]  ,zodat het mannetje in de toekomst toch misschien op z,n beentjes kan staan en zichzelf kan voortbewegen.

P1050338

Uiteraard ga ik opzoek naar iemand die dichter in de buurt woont,en hopelijk minder kostbaar.

ZULLEN WE ONS HIER HARD VOOR MAKEN?

De investering bestond ook uit het laten bouwen van een wasgelegenheid voor hem ,zodat Moeders niet meer buiten met NOAH hoeft te zijn tijdens een was/schoonmaakbeurt,fijn voor hem,om dan niet meer bezichtigd te worden in z,n nakie door buurtkinderen.

P1050160

Tot 3x toe hebben we NOAH een voedingspakket toebedeeld ,dit was gesponsord door Medium ERIC uit Uden,daardoor kon hij wat aansterken ,wat zeker erg bruikbaar en nodig was.

MONICAH

Ook zij is veel ziek geweest ,een teer popje,en heeft nogal wat medicatie nodig ,zelfs slaaptabletten .begreep ik van JOSEPH haar papa,die alleen op recept verkrijgbaar waren.

P1040792

Het nieuwe grote matras was meer dan welkom,dat zal ook al opleveren ,dat ze mss. beter gaat slapen en uitgerust  is,dat geeft daardoor al meer energie,nu was het een dun,versleten synthetisch schuimlaagje waar op geslapen werd.P1040797

De blender die gekocht is ,was gesponsord door lieve vrienden ,en noodzakelijk om haar voeding fijn te maken,dus in dat opzicht geeft het ook al verbetering.Zodoende zal haar voedsel beter opgenomen kunnen worden.P1040787

 

Zie hieronder het keukentje…..1 ruimte voor slapen/koken/en leefkamer.

P1040795

Moeders is nog steeds bang om de rolstoel te gebruiken ,gelukkig loopt de Papa  met  MONICAH  weleens buiten.zodat haar wereldje toch ook wat groter wordt als alleen de kamer/ 1 ruimte waar ze in wonen.

PURITY

Deze lieve meid hebben we na lang zoeken weer opgespoord ,de ouders waren enkele keren verhuisd.

P1040808 - kopie

 

Ze heeft het afgelopen jaar op een “school “gezeten in MTWAPA,helaas sloten de deuren daar voor haar,de rolstoel bleek er nog wel te zijn ,er op gehamerd dat ze die terug moesten halen.Deze was speciaal,per slot voor haar gekocht.

P1040821

We hadden prachtige jurkjes/leggingen/en tuniekjes voor haar meegenomen ,echt voor een tienermeid,in dankbaarheid werd het door haar zusje aangenomen ,daar…….jawel…..beiden ouders NU WERK hebben.

P1040828

Daardoor hebben we ook de beslissing genomen om de verantwoording van Purity weer in hun handen te leggen,dat kunnen ze in dit geval weer dragen.

We vinden dat we niet hun zorg hoeven over te nemen ,als ze zelf nu daadkrachtig zijn.Er komt salaris binnen van beiden kanten ,dat is al een groot goed voor in KENYA.

P1040823

Zeker zullen we haar nog wel eens bezoeken ,maar kunnen onze energie dan ergens anders in kwijt,wat meer noodzakelijk is,en meer behoefte vraagt.

Grace

Onze sponsordochter,ze doet het goed ,zowel op school als in KEBENE het weeshuis,een mooie grote meid aan het worden ,net niet haar verjaardag mee kunnen vieren ,maar de cadeautjes waren toch aanwezig.

P1050327

Bezoekjes van onze kant vind ze wel prettig en voelt goed,we merkte dat ze ,meer en meer open staat voor ons ,enthousiaster reageerde.

Jammer genoeg is het altijd te kort en te weinig om haar te kunnen opzoeken ,daar er zoveel andere prioriteiten zijn ,en spijtig genoeg dit jaar dus ook ons ziek zijn,daardoor moesten we ons zelf echt in acht nemen.Op tijd in de RUST.

P1050311

Maar over haar hoeven we ons geen zorgen te maken,ze heeft een fijne familie om haar heen ,alles gebeurd met veel LIEFDE daar.

P1050314

Heb namens de MAMA van KIM vele `ENGELTJES` mogen uitdelen.Deze hebben we veelal bevestigd aan hun klamboe ,daar ze anders meteen zoek raken.

Ieder wilde wel zo,n mooie.. ENGEL…. ,zelfs de ´huismama,s`namen ze graag in ontvangst.Ook elders werden de…. ENGELTJES…. gretig ontvangen.

P1040834

Voor KEBENE kregen we op een zondagmiddag spontaan ,van een plaatselijk restaurantje heerlijke cub/cake,s-en voor de allerkleinste kleine mini gebakjes.

P1050303

De eigenaresse is een jonge spaanse vrouw en zei spontaan dit te willen geven namens `KOKKOS`.     Wat een gul en lief gebaar van haar,dus een verrassend lekker dessert voor de kids na het eten.

NOEL

Daar we gevraagd werden om peet/ouders te worden van een baby,willen we graag ook dit jonge gezinnetje ondersteunen ,die het hard nodig hebben.

P1040762

De papa is erg jong,nog maar 23 jaar en de Mama is 27 jaar,ze voed zelf haar dochter op Michelle die bijna 6 jaar mag worden en haar zusje van 11 jaar.

Vorig jaar lukte dat nog best ,omdat ze toen een job had,helaas is die nu van de baan…..terecht of onterecht ontslagen dat is even niet aan de orde……,maar nu staat ze toch zonder werk met 3 kinderen ,die ze moet onderhouden ,tja…en zonder loon ,zal dat heel moeilijk zijn. En daarbij nu een baby ,waarvoor ze ook moet zorgen.

P1040751

Noel is een schatje,hij groeit als kool,gelukkig loopt de borstvoeding goed ,en in Kenya doen ze dat best lang,geloof toch zeker tot 1,5 jaar. Dat scheelt toch in voedingskosten.

Van een collega van m,n lieve jongste zus ,had ik heel veel baby spullen-kleertjes/schoentjes gekregen..Ze kwamen prima van pas.

P1040779

Lydia is in de tussentijd verhuisd ,toen wij in Kenya waren ,gelukkig maar ,de ruimte waar ze moest wonen was wel erg klein voor 3 kids en 2 volwassen personen ,nu woont ze ook in 1 ruimte waar ze… ALLES…. moet doen ,koken,slapen,wassen,zitgedeelte.. ect ect ,maar deze is gelukkig iets groter,want ja….ook de bedden  en andere spullen staan daarin.

P1050244

Ze had van ons sponsorgeld een stapelbed voor 3 gekocht,een goede investering zou ik zeggen ,zelf kunnen ze zo in een apart bed slapen.

P1050245

Haar vriend huurt een motorbike waarmee hij gasten en locals vervoerd ,dat is ook geen vetpot ,en soms komt er de dag niets binnen aan geldbedrag.

Tja…..en ze zullen toch mogen leven-gevoed worden ,daardoor hebben we besloten om hun te ondersteunen,hulp bieden waar nodig is-en in onze mogelijkheid ligt.

P1040852

Zo wie zo hebben we dit jaar met materiaal en kleding vele mensen-locals kunnen helpen ,omdat via de vlucht van de KLM we vele kilo.s mee mochten nemen. ,de eerste week stond echt in het teken van sorteren en uitdelen    4×23 kilo….2x12kilo…en handbagage,,dus rond de 120 kilo wel mee gesjouwd.

M,n ZIEL bleef ondanks ALLES VERBONDEN met KENYA we spraken met elkaar door onze ZIEL.  

We hopen dat iedereen dit komend jaar wat gezonder mag door brengen ,en we hopen de kids blij en vrolijk weer terug te zien,want volgend jaar ,vertoef ik graag weer wat weken met deze LIEFDEVOLLE KWETSBARE kinderen.

P1050302

KWAHERI  RAFIKI 

Henk en Hilda ( Mama KEBENE of Mama Rainbow)